Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Δήλωση του Σωματείου μας για το νέο νομοσχέδιο

Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης: για το νομοσχέδιο που θα επιβάλλει "θεραπεία" μέσω Δικαστηρίων


Δήλωση του Σωματείου Φίλοι της Κάνναβης για το νέο νομοσχέδιο που
θα επιβάλλει "θεραπεία" μέσω Δικαστηρίων στα άτομα που συλλαμβάνονται
για χρήση παράνομων ουσιών

Ανακοινώθηκε στον Τύπο νέα πρόταση Νόμου με βάση την οποία:
"οι κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες χρήστες ή τα ουσιοεξαρτώμενα άτομα δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον ως κοινοί εγκληματίες, αλλά θα τυγχάνουν θεραπευτικής υποστήριξης. Στη βάση αυτή, η πρόταση του Υπουργείου Υγείας διαλαμβάνει, επίσης, τόσο τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται, όσο και την ακολουθητέα διαδικασία έκδοσης διατάγματος θεραπείας σε κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες χρήστες ή ουσιοεξαρτώμενους σε Κέντρα Θεραπείας, καθώς και τη διαδικασία που θα διέπει τη λειτουργία των εν λόγω θεραπευτικών Κέντρων".
Από άρθρο στην εφημερίδα Σημερινή με τίτλο
Θεραπεία αντί τιμωρία
28 Μάιος 2015, ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ως γνωστό οι Φίλοι της Κάνναβης διώκονται διαρκώς και αδιαλήπτως στον τόπο μας, διότι το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο - το ανώτατο θεσμικό όργανο του Κράτους που θεσπίστηκε "για το συντονισμό και τον έλεγχο όλων των αντιναρκωτικών ενεργειών"- επιμένει να κατατάσσει την Κάνναβη στις "ναρκωτικές" ελεγχόμενες ουσίες κατά παράβαση όλων των επιστημονικών ευρημάτων του αιώνα.
Για το νέο νομοσχέδιο έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
o- Δεν υπάρχει πουθενά κανένα επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο σε καμμία χώρα του κόσμου στο οποίο η χρήση της Κάνναβης να θεωρείται πάθηση. Απεναντίας, υπάρχει πολύ μεγάλη επιστημονική βιβλιογραφία για τα σωματικά και ψυχικά οφέλη που παρέχει η Ορθή Χρήση της Κάνναβης [1], [2].
o- Σε κανένα ιατρικό σύστημα δεν υπάρχει θεραπευτικό πρωτόκολο για την "απεξάρτηση" από την Κάνναβη [3].
ο- Η επιστήμη λέει ξεκάθαρα ότι η Κάνναβις δεν προκαλεί εξάρτηση. Επίσης, ότι η χρήση της δεν προκαλεί θανάτους ή ασθένειες, ούτε και οδηγεί σε εξάρτηση από άλλες ουσίες [4], [5].
ο- Αναγνωρίζουμε- όπως και η ιατρική - ότι κάποια άτομα υποφέρουν από κατάχρηση Κάνναβης, ή και από ψυχική εξάρτηση. Αυτά τα άτομα χρειάζονται θεραπεία και φροντίδα. Η επιστήμη λέει ξεκάθαρα ότι η Κάνναβις δεν προκαλεί αυτές τις ψυχικές εξαρτήσεις, αλλά ότι υφίστανται σε ένα προσωπικό ψυχολογικό υπόστρωμα το οποίο ΠΡΟΫΠΑΡΧΕΙ στην ψυχική δομή του ατόμου, δηλ. η πάθηση εμφανίζεται στην ζωή του ατόμου ΠΡΙΝ από την Κάνναβη. Επίσης, ότι το αντικείμενο της ψυχικής εξάρτησης μπορεί να είναι το κοτόπουλο, το γάλα, το ψώνισμα, τα χαρτοπαίγνια, η γυμναστική, επικίνδυνο οδήγημα, ή και πολύ συχνά κάποιο κοντινό τους άτομο [6], [7].
ο- Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που αναγνωρίζουν ότι με την ορθή χρήση της Κάνναβης σε θεραπευτικό πλαίσιο, η Κάνναβις αξιοποιείται ως εξαίρετο και αποτελεσματικό φάρμακο για την απεξάρτηση ασθενών από δηλητήρια όπως το αλκοόλ, ταμπάκο, τα παράνομα φάρμακα (κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνη, ηρωίνη) και από τα νόμιμα εξαρτησιογόνα όπως είναι τα πλείστα ψυχοφάρμακα [8].
Δημοσιεύουμε επιστημονική τεκμηρίωση για όλες τις τοποθετήσεις μας επί του θέματος στις Σημειώσεις πιο κάτω. Προσκαλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα άτομα, επαγγελματίες, Δικαστές, αξιωματούχους, διοικητικούς και δημοσιογράφους να τις μελετήσουν. Είναι προσιτές και κατανοητές, γραμμένες με διαφάνεια ως προς τις πηγές και με σεβασμό στην επιστημονική μέθοδο - πράγματα που οι "σταυροφόροι" που δαιμονοποιούν την Κάνναβη έχουν πετάξει στα σκουπίδια.
Με βάση όλα τα ανωτέρω, δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο η επιβολή "θεραπείας" για μια δραστηριότητα που ΔΕΝ είναι ασθένεια, και για την οποία ΔΕΝ υφίσταται ιατρική θεραπεία. Επίσης, για τον μικρό αριθμό ατόμων που παρουσιάζουν ψυχική εξάρτηση με την Κάνναβη, γνωρίζουμε εκ πείρας από το τι συμβαίνει μες την κοινότητα μας ότι ουδέποτε θα μπορέσει ένα Δικαστικό Διάταγμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πάσχοντος. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητο κλειδί για την θεμελίωση οποιασδήποτε ψυχικής θεραπείας.
Η επιβολή "θεραπείας" για μια πράξη που δεν είναι ασθένεια δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ούτε επιστημονικά, ούτε και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Και αποτελεί παραβίαση πολλών άρθρων του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Νόμου Περί Δικαιωμάτων των Ασθενών, καθώς και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η άνομη, αντισυνταγματική και ανήθικη καταδίωξη των Φίλων της Κάνναβης, είτε για επιβολή τιμωρίας μέσω φυλακίσεων και πρόστιμων, είτε μέσω επιβολής "θεραπείας", πρέπει να σταματήσει. Διανύουμε μια περίοδο όπου η χρήση της Κάνναβης νομιμοποιείται σε πολλές χώρες και πολιτείες: η επίσημη Κύπρος επιμένει να στρέφεται με μάτια γεμάτα πόθο και νοσταλγία προς τον Μεσαίωνα και την Ιερά Εξέταση.
Εργαζόμαστε υπέρ της νομιμοποίησης όλων των μορφών Κάνναβης στην Κύπρο και ιδίως για την θρησκευτική και πνευματική χρήση, την προσωπική και την ιατρική χρήση. Προσκαλούμε όλους τους φορείς και τα ενδιαφερόμενα άτομα να εξετάσουν τα αμέτρητα κοινωνικά οφέλη και την ελάττωση βλάβης που θα μπορούσε άμεσα να φέρει μια τέτοια πράξη, τόσον στην οικονομία όσον και στην υγεία του λαού μας.
Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης
Εκ μέρους του Σωματείου,
Πέτρος Ευδόκας
Σοφούλη 16 / Αρ. 207
1096, Λευκωσία,          Τηλ. 22 67 52 50
Σημειώσεις
[1].
Το "ιατρικό ευαγγέλιο" - ιατρικό εγχειρίδιο με ηγεμονική θέση στο γραφείο σχεδόν κάθε ιατρού - που εκδίδει στις ΗΠΑ η εταιρεία Merck με τίτλο "The Merck Manual of Diagnosis and Therapy" συντάσσεται από επιστημονικές επιτροπές και εκδίδετο σε έντυπη μορφή ως βιβλίο κάθε μερικά χρόνια (τώρα βρίσκεται μόνο στο Διαδίκτυο). Μια από τις τελευταίες του έντυπες εκδόσεις (η 15η, του 1987), στο κεφάλαιο περί Ψυχιατρικής περιέχει μια ενότητα για την Κάνναβη στη σελίδα 1490, όπου αναφέρει επί λέξη: "...η εναντίωση προς αυτό το φάρμακο είναι θεμελιωμένη σε ηθικές και πολιτικές, όχι τοξικολογικές βάσεις."
Robert Berkow, M.D. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy, 15th Edition Hardcover ASIN: B000PMIPIC. Merck Sharp & Dohme Reserarch Laboratories / Merck Sharp Publishing. 
Η διαδικασία δαιμονοποίησης της Κάνναβης άρχισε την δεκαετία του 1930, και από την πρώτη στιγμή στρατολογήθηκε η επιστήμη για να δώσει εγκυρότητα στους ισχυρισμούς περί της δήθεν "βλαβερότητας" του φυτού. Και όμως, μετά από σχεδόν ενενήντα χρόνια καθημερινών ερευνών με τα πιο σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία και δημοσιεύσεις χιλιάδων σελίδων επί του θέματος δεν έχουν κατορθώσει να αποδείξουν με τεκμήρια κανένα από τους ισχυρισμούς ότι τάχα η Κάνναβις προκαλεί τις βλάβες για τις οποίες κατηγορείται ή και συνδέεται στατιστικά.
Μιά πρόσφατη επιστημονική επισκόπηση εφ' όλης της ύλης κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:
"...Τhere is a paucity of reviews of the potential consequences of marijuana use on physical health or medical conditions. ...Τhe existing literature suggests that marijuana use can cause physical harm. However, evidence is needed, and further research should be considered, to prove causal associations of marijuana with many physical health conditions."
Να η περίληψη αυτής μελέτης - δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό CurrentPsychiatryReports:
 "With the advent of legalization of marijuana for medicinal and recreational purposes, and the increase use of marijuana, healthcare providers will be increasingly confronted with marijuana users as patients in clinical environments. While there is vast literature regarding the societal and mental health harms associated with marijuana use, there is a paucity of reviews of the potential consequences of marijuana use on physical health or medical conditions. We examine the recent literature on the physical harms associated with illicit and legal marijuana administration. We surveyed the peer-reviewed medical literature from 1998 to 2013 of studies assessing the association of marijuana use and physical diseases. We conclude that healthcare providers should be cognizant that the existing literature suggests that marijuana use can cause physical harm. However, evidence is needed, and further research should be considered, to prove causal associations of marijuana with many physical health conditions."
Curr Psychiatry Rep. 2013 Dec;15(12):419. doi: 10.1007/s11920-013-0419-7.
Medical consequences of marijuana use: a review of current literature.
Gordon AJ1, Conley JW, Gordon JM.
Στην Πολιτεία Ιλλινόις στις ΗΠΑ, η Κάνναβις χρησιμοποιείται για τα ιατρικά της οφέλη στις εξής παθήσεις:
"Cancer, glaucoma, a positive status for HIV (human immunodeficiency virus), AIDS (acquired immunodeficiency syndrome), hepatitis C, ALS (amyotrophic lateral sclerosis), Crohn's disease, agitation of Alzheimer's disease, cachexia or wasting syndrome, muscular dystrophy, severe fibromyalgia or any spinal cord disease, including but not limited to: arachnoiditis, Tarlov cysts, hydromyelia, syringomyelia, Rheumatoid arthritis, fibrous dysplasia, spinal cord injury, traumatic brain injury and post-concussion syndrome, Multiple Sclerosis, Arnold-Chiari malformation and Syringomyelia.
Patients may also qualify for medical marijuana if they suffer from a severely debilitating or terminal medical condition such as Spinocerebellar Ataxia (SCA), Parkinson's, Tourette's, Myoclonus, Dystonia, Reflex Sympathetic Dystrophy, RSD (Complex Regional Pain Syndromes Type I), Causalgia, CRPS (Complex Regional Pain Syndromes Type II), Neurofibromatosis, Chronic Inflammatory Demyelinating Polyneuropathy, Sjogren's syndrome, Lupus, Interstitial Cystitis, Myasthenia Gravis, Hydrocephalus, nail-patella syndrome, residual limb pain, or the treatment of these conditions."
Illinois Medical Marijuana Qualification
 
[2].
Ο ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ και συγγραφέας πολλών βιβλίων LesterGrinspoon,  δημοσίευσε μια επιστημονική πραγματεία για τα ψυχικά οφέλη της Κάνναβης. Με αφετηρία την ψυχιατρική αλλά και δικές του προσωπικές του εμπειρίες με την Κάνναβη:
α. Παραθέτει και εξετάζει την Κανναβινοφοβία, ως πάθηση της σύγχρονης μας εποχής που λαμβάνει την μορφή μαζικής παραίσθησης που οδηγεί σε Κυνήγι Μαγισσών με αποτέλεσμα τις άδικες και αχρείαστες συλλήψεις εκατομμυρίων ανθρώπων. Παραθέτει - αυτοκριτικά - το πως αντελήφθει το ότι ούτε ο ίδιος, ως επιστήμων και καθηγητής δεν είχε ξεφύγει από το καθεστώς παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που δαιμονοποιεί την Κάνναβη, και ότι δρούσε ως φερέφωνο αυτής της παραπληροφόρησης. Στην σειρά επεξηγεί το πως έφτασε το σημείο να αντιληφθεί τις αλήθειες για το φυτό.
β. Παραθέτει και εξετάζει τις διάφορες ψυχικές πτυχές των βιωμάτων που προσφέρει η Κάνναβις, και διερευνά την αξία που έχουν τόσον στην υγεία μας, όσον και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Προσφέρει μια διερεύνηση της εκ νέου απόλαυσης της μουσικής με την Κάνναβη · την ηδονική αναγέννηση του αισθητηρίου της γεύσης · την διαστολή του χρόνου · το όφελος της ως εργαλείο αυτοανάλυσης και την εφαρμογή της Κάνναβης στην ψυχοθεραπεία · την συμβολή της στην προσωπική αυτοβελτίωση σε ζητήματα καριέρας και πορείας μες την ζωή· ως καταλύτης για την γένεση ιδεών · ως μέσον για την αυξημένη απόλαυση της ερωτικής ηδονής · ως εργαλείο για την συμφιλίωση με το επερχόμενο γήρας και την συνειδητή αντιμετώπιση του θανάτου.
Η πραγματεία έχει τίτλο:
A Cannabis Odyssey: To Smoke or Not To Smoke
by Lester Grinspoon
Μια πρακτική προσέγγιση στην ελληνική γλώσσα:
"Η Ορθή χρήση της Κάνναβης
Μικρό Εγχειρίδιο"
[3].
Η ιατρική επιστήμη λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για την απεξάρτηση από την Κάνναβη. Επιπλέον, λέει ότι η Κάνναβις δεν προκαλεί εξάρτηση.
Στην Κύπρο, η πρακτική που εφαρμόζει το σύστημα εναντίον μας είναι δύο τύπων · συχνά εφαρμόζονται παράλληλα:
α. Χορήγηση τοξικών, εξαρτησιογόνων φαρμάκων (οι γιατροί προσποιούνται ότι τάχα θα "θεραπεύσουν" την χρήση μιας αβλαβούς ουσίας με εξαρτησιογόνα δηλητήρια),
και,
β. Εμπλοκή του ατόμου σε μορφές "ψυχοθεραπείας", και σε ομάδες "κοινωνικής υποστήριξης".
Και οι δύο μορφές προσέγγισης επιβάλλονται στους Φίλους της Κάνναβης δια της βίας μέσω Αστυνομίας, Δικαστηρίων, γονέων, παπάδων, καθηγητών, ψυχολόγων, γιατρών και άλλων "καλοθελητών". Σπανιότατα, υπάρχουν και άτομα που από μόνοι τους ζητούν βοήθεια για απεξάρτηση διότι βρίσκονται σε στιγμές κάποιας προσωπικής κρίσης και η προπαγάνδα της δαιμονοποίησης της Κάνναβης τους βρίσκει ευάλωτους.
Υπενθυμίζουμε τι λέει η επιστήμη: ΔΕΝ υπάρχει ιατρική θεραπεία για την λεγόμενη "εξάρτηση" από την Κάνναβη. Να μια μελέτη από το επιστημονικό περιοδικό PsychiatricClinicsofNorthAmerica:
"This article reviews established and emerging treatment options for cannabis dependence... While no pharmacotherapy has been approved for cannabis dependence, a number of promising approaches are in development. Psychotherapy studies are establishing a number of evidence-based models and techniques in the treatment resources for patients in need."
Psychiatr Clin North Am. 2012 Jun; 35(2): 309–326.
Published online 2012 Apr 10. doi: 10.1016/j.psc.2012.03.003
PMCID: PMC3371269, NIHMSID: NIHMS369529
State of the Art Treatments for Cannabis Dependence
Itai Danovitch, MD and David A. Gorelick, MD, PhD, DFAPA
Με άλλα λόγια οι Κύπριοι γιατροί που επιβάλλουν τοξικά και εξαρτησιογόνα φάρμακα στους Φίλους της Κάνναβης για να "θεραπεύσουν" την δήθεν εξάρτηση, είναι ένοχοι απάτης και ιατρικών εγκλημάτων. Αυτού του είδους οι "θεραπείες" για την χρήση μιας ουσίας η οποία δεν χρειάζεται θεραπεία έχουν σκοπό την αύξηση της πελατείας συγκεκριμένων γιατρών και αύξηση των φαρμάκων που χορηγούν. Είναι δηλαδή μια κρατική πριμοδότηση των νόμιμων ναρκωτικών και των βαρώνων τους. Κατέχουμε τα ονόματα και τις διευθύνσεις των πιο δραστήριων από αυτούς τους ψευδο-γιατρούς, καθώς και όλων των κρατικών αξιωματούχων που συγκαλύπτουν αυτά τα εγκλήματα.
 
[4].
Η πιο καλή απάντηση που δόθηκε από την επιστήμη στο ερώτημα αν η Κάνναβις προκαλεί εξάρτηση, είναι η εξής: "εξαρτάται από τον ορισμό της έννοιας εξάρτηση".
Επ' αυτού, αμέτρητες μελέτες και έρευνες απέδειξαν ότι ο βαθμός του φαινομένου το οποίον οι εχθροί των Φίλων της Κάνναβης ονομάζουν "εξάρτηση", είναι μικρότερος από αυτό που προκαλεί η ηρωίνη, η κοκαΐνη, το αλκοόλ, η νικοτίνη, ακόμα και... η καφεΐνη! Εδώ παρατίθενται πολλοί πίνακες με τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών πάνω στο θέμα, που επιβεβαιώνουν το επιστημονικό αυτό πόρισμα. Υπενθυμίζουμε ότι η Κάνναβις δεν προκαλεί καμμία σωματική εξάρτηση, και οι μελέτες πιο κάτω παρουσιάζουν συγκριτικά την ψυχική εξάρτηση που παρατηρείται σε κάποια άτομα με την Κάνναβη, σε αντιπαράθεση με την σωματική και ψυχική εξάρτηση που προκαλούν οι άλλες ουσίες:
Three Doctors Rate the Addictivity of Six Substances
(1.=Most Addictive)
Από την σελίδα:
Addictiveness of Marijuana
Κατάλογος με επιπλέον επιστημονικές πηγές και μελέτες που επιβεβαιώνουν το ίδιο, εδώ:
Dependence Liability: Dependency Compared to Other Drugs
Με άλλα λόγια: το αλκοόλ, η νικοτίνη και η καφεΐνη είναι αποδεδειγμένα πιο εξαρτησιογόνες ουσίες από την Κάνναβη. Εφ' όσον η Πολιτεία ΔΕΝ επιβάλλει δια νόμου θεραπεία για την εξάρτηση από το αλκοόλ, την νικοτίνη ή την καφεΐνη, δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ δικαιολογία για την επιβολή "θεραπείας" για τη χρήση της Κάνναβης που είναι η πιο αβλαβής ουσία.
Εκτός από αντι-επιστημονική, η επιβολή "θεραπείας" εις τους Φίλους της Κάνναβης μέσω Δικαστηρίων, Αστυνομίας, γονέων, σχολείων, παπάδων, ψυχολόγων, κοκ. είναι άνομη, αντισυνταγματική και ανήθικη. Περισσότερα για τις παραβιάσεις συγκεκριμένων Άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την καταδίωξη των Φίλων της Κάνναβης, παρακαλούμε δείτε εδώ:
Κάνναβις και Αναστασιάδης: Ούτε Ένα Επιχείρημα
 
[5].
Υπάρχει κίνδυνος θανάτου ή βλάβης από την χρήση της Κάνναβης;
Απόσπασμα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστή Francis L. Young στις ΗΠΑ (του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου) ενώπιον του οποίου κυβερνητικοί και πανεπιστημιακοί επιστήμονες κλήθηκαν να καταθέσουν μαρτυρίες για το κατά πόσον είναι τοξική η Κάνναβις, ώστε να αποφασιστεί το εάν θα συνεχίσει να διώκεται ως "επικίνδυνη ουσία":
"Nearly all medicines have toxic, potentially lethal effects. But marijuana is not such a substance. There is no record in the extensive medical literature describing a proven, documented cannabis-induced fatality.
This is a remarkable statement. First, the record on marijuana encompasses 5,000 years of human experience. Second, marijuana is now used daily by enormous numbers of people throughout the world. Estimates suggest that from twenty million to fifty million Americans routinely, albeit illegally, smoke marijuana without the benefit of direct medical supervision. Yet, despite this long history of use and the extraordinarily high numbers of social smokers, there are simply no credible medical reports to suggest that consuming marijuana has caused a single death.
By contrast aspirin, a commonly used, over-the-counter medicine, causes hundreds of deaths each year."
Dated: SEP 6 1988
Francis L. Young
Administrative Law Judge"
Annual Causes of Death in the United States
Από το άρθρο του καθηγητή Robert S. Gable του Claremont Graduate University που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο και παγκοσμίου φήμης περιοδικό American Scientist:
"The least physiologically toxic substances, those requiring 100 to 1,000 times the effective dose to cause death, include psilocybin mushrooms and marijuana, when ingested. I've found no published cases in the English language that document deaths from smoked marijuana, so the actual lethal dose is a mystery. My surmise is that smoking marijuana is more risky than eating it but still safer than getting drunk."
The Toxicity of Recreational Drugs
Alcohol is more lethal than many other commonly abused substances
 Μήπως η Κάνναβις "οδηγεί στην εξάρτηση από ναρκωτικά";
Να η απάντηση που δόθηκε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από το διεθνώς γνωστό περιοδικό ScientificAmerican:
"Possible Perils
A hotly debated issue is whether marijuana is a “gateway” drug, leading to the use of more dangerous substances. Many studies have found that most people who used other illicit drugs had, in fact, used marijuana first. Although results such as these are consistent with the gateway hypothesis, they do not prove that using marijuana causes the use of other drugs. Those who are drawn to marijuana may simply be predisposed to drug use in general, regardless of their exposure to pot. In addition, individuals often smoke cigarettes or drink alcohol before they latch on to marijuana. Should we also be asking whether nicotine and alcohol are gateway drugs?"
Experts Tell the Truth about Pot
Marijuana use can be problematic but only rarely leads to addiction
By Hal Arkowitz and Scott O. Lilienfeld | Mar 1, 2012
 
[6].
Η επιστήμη λέει ότι τα αίτια της ψυχικής εξάρτησης είναι ψυχικά. Ορίστε πως το θέτει η σύγχρονη ψυχολογία:
"Psychopathological Model of Addiction and Recovery Implications:
The psychopathological model sees mental disorders as the cause of addiction. These disorders might include cognitive difficulties, mood disturbances, and other mental illnesses. In fact, addiction and other mental health disorders commonly occur together (called co-morbidity). Roughly, half of the people seeking addiction treatment will also have another significant mental disorder (Miller, Forchimes & Zweben, 2011).
Related to psychopathology is the concept of an addictive personality. Certain personality characteristics might be the underlying factors in all addictive disorders. These may include the denial of obvious problems, problems with emotional regulation, and problems with impulse regulation. There isn't sufficient evidence to suggest an "addictive personality" per se. However, addiction does most frequently co-occur with a class of disorders called Personality Disorders."
Psychological Causes of Addiction
A. Tom Horvath, Ph.D., ABPP, Kaushik Misra, Ph.D., Amy K. Epner, Ph.D., and Galen Morgan Cooper, Ph.D. , edited by C. E. Zupanick, Psy.D.
Σε αυτό συμφωνούν και πολλοί από τους "σταυροφόρους" μαχητές ενάντια στην Κάνναβη. Αναγνωρίζουν ότι ως αίτια της ψυχικής εξάρτησης μπορούν να θεωρηθούν "η δυστυχία, το έγκλημα, διαζύγιο, βαρετή ασθένεια, θάνατος", και σε αυτά προσθέτουν την "μοναξιά" και το "άγχος":
About Marijuana Addiction
 [7].
Το αντικείμενο της ψυχικής εξάρτησης μπορεί να είναι οτιδήποτε: το ψώνισμα, η γυμναστική, ένα άλλο άτομο, κάποια τροφή, κάποια ουσία. Ορίστε πως το θέτει η σύγχρονη ψυχολογία - κείμενο από την διδακτέα ύλη στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ:
"ADDICTIVE BEHAVIORS AND THE ADDICTIVE PROCESS
Any activity, substance, object, or behavior that has become the major focus of a person's life to the exclusion of other activities, or that has begun to harm the individual or others physically, mentally, or socially is considered an addictive behavior. A person can become addicted, dependent, or compulsively obsessed with anything. Some researchers imply that there are similarities between physical addiction to various chemicals, such as alcohol and heroin, and psychological dependence to activities such as compulsive gambling, sex, work, running, shopping, or eating disorders."
WHAT ARE ADDICTIVE BEHAVIORS?
Adapted from Engs, R.C. Alcohol and Other Drugs: Self Responsibility, Tichenor Publishing Company, Bloomington, IN, 1987. (c) Copyright Ruth C. Engs, Bloomington, IN, 1996, 2012
 
[8].
Η επιστημονική αλήθεια είναι ότι η Κάνναβις είναι αποτελεσματικό φάρμακο για την απεξάρτηση ασθενών από τοξικές ουσίες - ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ' ότι ισχυρίζονται οι "σταυροφόροι" που δραστηριοποιούνται ενάντια στους Φίλους της Κάνναβης:
"Countless self-reports from chronic pain patients who use cannabis for pain management show a common theme. These patients report that they are able to either significantly decrease their dose of opioids or discontinue opioid use completely...
.../...
Substituting cannabis in place of more harmful drugs may be a winning strategy in the fight against substance misuse. Research published in BioMed Central’ open access Harm Reduction Journal features a poll of 350 cannabis users, finding that 40% used cannabis to control their alcohol cravings, 66% as a replacement for prescription drugs and 26% for other, more potent, illegal drugs..."
Marijuana treats addiction
Cannabis therapy has been used in addiction recovery for more than 100 years.
Η πιο πάνω σελίδα είναι γεμάτη με επιστημονικές παραπομπές για το θέμα. Αξίζει μελέτη από όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να βοηθήσουν τα άτομα που είναι εξαρτημένα από τοξικές ουσίες.
Μια έρευνα που έγινε για την χρήση της Ιατρικής Κάνναβης σε ένα πληθυσμό ασθενών που πίνουν αλκοόλ, καπνίζουν ταμπάκο και χρησιμοποιούν κοκαΐνη, έκσταση (MDMA) και οπιούχα αναλγητικά (Vicodin, συγγενές φάρμακο της Οξυκωδόνης), είχε τα εξής δραματικά θεραπευτικά αποτελέσματα:
"Forty percent have used cannabis as a substitute for alcohol, 26% as a substitute for illicit drugs and 66% as a substitute for prescription drugs. The most common reasons given for substituting were: less adverse side effects (65%), better symptom management (57%), and less withdrawal potential (34%) with cannabis."
Επιπλέον οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής:
"The substitution of one psychoactive substance for another with the goal of reducing negative outcomes can be included within the framework of harm reduction. Medical cannabis patients have been engaging in substitution by using cannabis as an alternative to alcohol, prescription and illicit drugs. This brings up two important points. First, self determination, the right of an individual to decide which treatment or substance is most effective and least harmful for them. If an individual finds less harm in cannabis than in the drug prescribed by their doctor, do they have a right to choose? Secondly, the recognition that substitution might be a viable alternative to abstinence for those who are not able, or do not wish to stop using psychoactive substances completely. Due to a potential conflict between the use of medical cannabis and philosophies of recovery programs such as Alcoholics Anonymous, some dispensaries offer harm reduction based recovery groups aimed at those in recovery who use medical cannabis. Mikuriya has suggested the development of 12 Step groups tailored towards those who want to take advantage of the cost free, fellowship driven nature of 12 Step programs, but wish to use cannabis actively during recovery."
Cannabis as a substitute for alcohol and other drugs
Amanda Reiman MSW, PhD
 
Μια πολύ καλή περίληψη όλων αυτών των ερευνών δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό Περιοδικό περί Ψυχοδραστικών Φαρμάκων (Journal of Psychoactive Drugs). Λέει τα εξής:
"There is a growing body of evidence to support the use of medical cannabis as an adjunct to or substitute for prescription opiates in the treatment of chronic pain. When used in conjunction with opiates, cannabinoids lead to a greater cumulative relief of pain, resulting in a reduction in the use of opiates (and associated side-effects) by patients in a clinical setting. Additionally, cannabinoids can prevent the development of tolerance to and withdrawal from opiates, and can even rekindle opiate analgesia after a prior dosage has become ineffective. Novel research suggests that cannabis may be useful in the treatment of problematic substance use. These findings suggest that increasing safe access to medical cannabis may reduce the personal and social harms associated with addiction, particularly in relation to the growing problematic use of pharmaceutical opiates. Despite a lack of regulatory oversight by federal governments in North America, community-based medical cannabis dispensaries have proven successful at supplying patients with a safe source of cannabis within an environment conducive to healing, and may be reducing the problematic use of pharmaceutical opiates and other potentially harmful substances in their communities."
Journal of Psychoactive Drugs
Volume 44, Issue 2, 2012
Cannabis as an Adjunct to or Substitute for Opiates in the Treatment of Chronic Pain

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου