Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ο ΤρομοΝόμος για την Κλωστική Κάνναβη

Δήλωση από το Σωματείο
Φίλοι της Κάνναβης
 
ο- Το Παρασκήνιο
ο- Οι εξελίξεις για το Νομοσχέδιο
ο- Τα Δρακόντεια μέτρα που συμπεριλαμβάνει το Νομοσχέδιο
ο- Ολόκληρο το κείμενο του Νομοσχεδίου και της Συνοπτικής Κριτικής που υποβάλαμε στο Υπουργείο.
 
 
Το Παρασκήνιο
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να βρίσκεται σε παρανομία για πάνω από δέκα χρόνια, αψηφώντας και παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε, και οι οποίες την υποχρεώνουν να αλλάξει την αντισυνταγματική νομοθεσία απόλυτης απαγόρευσης της Κάνναβης, και να την εναρμονίσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση: στην αλλαγή που έπρεπε να είχε ήδη νομοθετήσει ΠΡΙΝ από το 2004, το Κράτος υποχρεούται να επιτρέψει και να υποστηρίξει την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία της Κλωστικής Κάνναβης.
 
Η αλαζονεία όμως των εξουσιαστών και η τυφλή μανία καταδίωξης της Κάνναβης παγιοποίησε τα πράματα σε τόσο βαθμό που αρνούνται μέχρι και σήμερα να κάμουν οτιδήποτε που θα συμβάλει στην επαναφορά της Κάνναβης μες την αγροτική και βιομηχανική ζωή της Κύπρου. Η Κλωστική /Βιομηχανική Κάνναβις κατέχει την δυνατότητα να αναζωογονήσει την τραυματισμένη μας Οικονομία και Άμυνα με το να συμβάλει καθοριστικά στην εδραίωση της εντόπιας παραγωγής πολλών ειδών πρώτης ανάγκης όπως τροφές, υφάσματα, ρούχα, υποδήματα, λιπάσματα, εκρηκτικές ύλες, καύσιμα, διαλύτες, και πολλά άλλα. Ήδη σε άλλες χώρες παράγονται πάνω από 25.000 προϊόντα από την Βιομηχανική Κάνναβη.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ:
Η Κάνναβις... το κατ' εξοχήν οικολογικό φυτό
 
Εκτύπωση του άρθρου σε φυλλάδιο γιά διανομή σε φίλους, γνωστούς και αγνώστους:
Σελίς 1
Σελίς 2
 
Τα τελευταία δύο χρόνια οι αυξανώμενες πράξεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αντίστασης στην ανομία του Κράτους έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα όπου οι διάφορες Αρχές προσπαθούν να κλείσουν τις τρύπες στον υπάρχοντα Νόμο ώστε να μην εκτίθενται. Ταυτόχρονα διάφοροι πολιτικάντηδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το νέο κλίμα για λόγους ψηφοθηρίας, και μαζί τους, διάφοροι υψηλά και μεσαία ιστάμενοι καριερίστες προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν για να προωθήσουν τις καριέρες τους. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, δημιουργήθηκε ένα προσχέδιο για τον περί "Παραγωγής και Εμπορίας της Βιομηχανικής Κάνναβης Νόμο του 2015".
 
Το Νομοσχέδιο αρχικά σφυρηλατήθηκε από καλούς και εργατικούς ανθρώπους στο Υπουργείο Γεωργίας, αλλά λόγω των πολιτικών πιέσεων που εφαρμόστηκαν από αντιδραστικούς και εξουσιαστικούς παράγοντες εντός και εκτός του Κράτους, έλαβε ένα πανάθλιο σχήμα που είναι άκρως απαγορευτικό για την άνθιση και επαναφορά της Βιομηχανικής Κάνναβης στην Κύπρο. Η πιο πρόσφατη εκδοχή του προτεινόμενου Νομοσχεδίου είναι εδώ:
Προσχέδιο: Περί Παραγωγής και Εμπορίας της Βιομηχανικής Κάνναβης Νόμος του 2015
 
 
Οι εξελίξεις για το Νομοσχέδιο
 
Το Κράτος διένημε αντίγραφα του προτεινόμενου Νομοσχεδίου σε διάφορους φορείς, και κάλεσε Δημόσια Διαβούλευση για το θέμα την 4η Φεβρουαρίου. Ουδεμία από τις οργανώσεις της ευρύτερης κοινότητας φίλων της Κάνναβης έλαβε επίσημο αντίγραφο του Νομοσχεδίου, ούτε και επίσημη πρόσκληση στην Διαβούλευση, παρ' όλον που οι κανονισμοί της ΕΕ αρθρώνουν ρητά ότι όλοι οι φορείς που έχουν ενδιαφέρον ή συμφέρον ("stakeholders" είναι η φράση που χρησιμοποιείται πρόσφατα, δηλ. "τα ενδιαφερόμενα μέρη") πρέπει να προσκαλούνται για συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για νομοθεσίες και κανονισμούς που έχουν αντίκτυπο πάνω τους. Αρκετοί από εμάς το πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο:
Έτοιμος ο νόμος για βιομηχανική κάνναβη
 
Και πήγαμε στη Διαβούλευση. Παρόντες ήταν αντιπρόσωποι και μέλη διαφόρων ομάδων φίλων της Κάνναβης, καθώς και ανεξάρτητα άτομα που έχουν παρουσία στο χώρο.
 
Ο δημοσιογράφος Μάριος Δημητρίου σε νέο του άρθρο δημοσίευσε μια περίληψη του τι έγινε εκεί:
Έσπασε το ταμπού της κάνναβης
 
Προς τιμήν τους, έστω κατόπιν πίεσης, οι αξιωματούχοι που προέδρευσαν της Διαβούλευσης δεσμεύτηκαν δημοσίως ότι θέλουν να μας ακούσουν, καθώς και να μελετήσουν τις γραπτές μας παρατηρήσεις για το Νομοσχέδιο.
 
Συναντηθήκαμε μαζί τους πριν μερικές μέρες σε μια πρώτη προσπάθεια συνεργασίας και διαλόγου εκ του σύνεγγυς. Και υποβάλαμε γραπτώς τις παρατηρήσεις και την κριτική μας για το Νομοσχέδιο, την οποία και δημοσιεύουμε πιο κάτω. Το πνεύμα της συνάντησης ήταν πολύ θετικό γενικά, και συμφωνήσαμε μερικά πράγματα - ανάμεσα τους και τα εξής:
 
1. Συμφώνησαν να μελετήσουν τα όσα θα υποβάλουμε γραπτώς και μας έδωσαν την εντύπωση πως πράγματι ΘΕΛΟΥΝ να έχουν τις απόψεις μας.
 
2. Συμφώνησαν να μας βοηθήσουν να δώσουμε το γραπτό μας κείμενο και στις άλλες οργανώσεις και φορείς που είχαν προσκληθεί στην δημόσια διαβούλευση (οργανώσεις αγροτών, γεωοπόνων, κα.), και ότι θα δώσουν εκείνοι - μέσω της υπηρεσίας - το κείμενο μας σε όλες τις Κρατικές υπηρεσίες και κλάδους που συμμετέχουν στη συνδιαμόρφωση του Νομοσχεδίου.
 
3. Συμφώνησαν να ξανασυναντηθούμε για τα συζητήσουμε όσα υποβάλαμε.
 
4. Μας παρότρυναν να εμπλακούμε θετικά στις διαδικασίες συνδιαμόρφωσης του Νομοσχεδίου και να επιδιώξουμε επαφές με τις άλλες διάφορες Αρχές.
 
5. Δήλωσαν ότι είναι δεσμευμένοι στη διαφάνεια, και μέχρι στιγμής έδωσαν θετικά και έμπρακτα αποδείξεις προς αυτό.
 
Επιπλέον, στη συνάντηση ενημερωθήκαμε ότι κάποιες από τις εισηγήσεις που δόθηκαν από τους παρευρισκόμενους στην Δημόσια Διαβούλευση τις οποίες το Υπουργείο σημείωσε, θα τις ενσωματώσουν στη νέα εκδοχή του Νομοσχεδίου που ετοιμάζουν. Η τελική εκδοχή θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν πάει στη Βουλή.
 
Κατέστι σαφές ότι οι εργαζόμενοι στην Αρμόδια Αρχή που διαμορφώνει το Νομοσχέδιο (δηλ. οι εργαζόμενοι στο Υπ. Γεωργίας) ΔΕΝ έχουν την ευχέρεια να διαχωρίσουν τη θέση τους από εκείνες των αλλων υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, λόγω της διαδικασίας που ακολουθεί η Κυβέρνηση στην διαμόρφωση των Νομοσχεδίων, όταν οι άλλες υπηρεσίες, πχ.η ΥΚΑΝ και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο παίρνουν πιο σκληρή στάση ενάντια στην Κλωστική Κάνναβη, οι θέσεις των εντοιχίζονται στο Νομοσχέδιο, και μοιάζουν σαν να προέρχονται από το Υπ. Γεωργίας.  Ευχόμαστε ότι με σωστές επαφές και διαλόγους θα απομονωθούν οι πραγματικές πηγές της αντίδρασης και ότι θα επικρατήσει η σύνεση και η Επιστήμη.
 
 
Τα Δρακόντεια μέτρα που συμπεριλαμβάνει το Νομοσχέδιο
 
Το προσχέδιο του Νόμου ως έχει είναι απαράδεκτο. Μας εντυπωσιάζει αρνητικά το ότι το μεγαλύτερο μέρος του προτεινόμενου Νόμου είναι αφιερωμένο σε περιορισμούς και διατάξεις που προβλέπουν τόσο δρακόντεια και ακραίως υπερβολικά μέτρα ελέγχου των διαδικασιών, καθώς και ασσύμετρα και υπερβολικά μέτρα τιμωρίας που ορθώς κάποιοι ονόμασαν το παρόν προσχέδιο "Τρομονόμο".
 
Το αποτέλεσμα είναι ότι το σύνολο όλων αυτών των περιορισμών και τρομοκρατίας που επιφέρει το προσχέδιο, θα δράσουν περιοριστικά και απαγορευτικά: δεν θα μπορέσει η Κλωστική /Βιομηχανική Κάνναβις να ανθίσει και να επανεδραιωθεί στην Κύπρο με τέτοιο Νόμο.
 
Τα στοιχεία που καθιστούν το παρόν προσχέδιο σε τρομονόμο είναι όλα βασισμένα σε
άγνοια ή και ηθελημένη παραπληροφόρηση για τους λεγόμενους ή υποτιθέμενους "κινδύνους" για παράνομες καλλιέργειες ψυχοδραστικής Κάνναβης. Το Υπουργείο Γεωργίας θα πρέπει να λάβει πιο σοβαρά την Επιστήμη και να πληροφορήσει υπεύθυνα και χωρίς ασάφειες όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμβάλλονται στην συνδημιουργία αυτού του Νομοσχεδίου ότι ΔΕΝ υφίσταται κίνδυνος παραγωγής ψυχοδραστικής Κάνναβης από τις φυτείες Κλωστικής.
 
Ακόμα και η αντιπρόσωπος του Κρατικού Χημείου κα. Τασούλα Κοζάκου στη Δημόσια Διαβούλευση που έγινε στο Υπουργείο στις 4 Φεβρουαρίου 2015 είπε τα ίδια. Ομιλώντας απευθυνόμενη σε όλους επιβεβαίωσε αυτό που λέει η Επιστήμη πεντακάθαρα, ότι ακόμα και αν κάποιος φυτέψει επίτηδες ή και κατά λάθος ψυχοδραστική Κάνναβη σε μια φυτεία Κλωστικής, τα φυτά δεν πρόκειται να αποδώσουν εμπορεύσιμα ή χρήσιμα ποσά τετραϋδροκανναβινόλης (THC, που είναι η απηγορευμένη ουσία στην ψυχοδραστική Κάνναβη), λόγω της πυκνότητας της καλλιέργειας των φυτών της Κλωστικής. Τα ψυχοδραστικά φυτά απαιτούν αραιή φύτευση για να μεγιστοποιείται η ηλιοφάνεια, ενώ τα φυτά Κλωστικής απαιτούν πυκνή φύτευση για να μεγιστοποιείται η περιεκτικότητα και ποιότητα σε ίνες. Η δήλωση της κας Κοζάκου επιβεβαιώθηκε και από αυτά που είπε η αντιπρόσωπος του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, Δρ. Διονυσία Φασούλα.
 
Προσθέτουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τυχόν κατά λάθος ή και ηθελημένη γονιμοποίηση των φυτών Κλωστικής με γύρη από ψυχοδραστική Κάνναβη: ΔΕΝ πρόκειται να αποδώσουν χρησιμοποιήσιμες ποσότητες THC. Επιπλέον, η καλλιέργεια της ψυχοδραστικής Κάνναβης απαιτεί σχεδόν ξηρικές συνθήκες διότι αυτές αυξάνουν την παραγωγή ρητίνης, και για αυτό τον λόγο το κάθε ένα φυτό χρειάζεται ειδική μεταχείρηση ατομικά, ενώ η Κλωστική Κάνναβις υφίσταται μαζική φροντίδα από τον αγρότη και οφελείται από αυτήν καλύτερα. Τα δύο διαφορετικά είδη Κάνναβης ΔΕΝ ευδοκιμούν μαζί στις ίδιες φυτείες.
 
Με άλλα λόγια, όλα τα τρομακτικά και υπερβολικά μέτρα ελέγχου, καταστολής και τιμωρίας που προβλέπει το Περί Κλωστικής Βιομηχανικής Κάνναβης Νομοσχέδιο, είναι όχι μόνο αχρείαστα και απαγορευτικά, αλλά και παραπλανούν τον κόσμο ότι τάχα πρόκειται για καλλιέργειες μιας δήθεν επικίνδυνης ουσίας.
 
Μεταξύ άλλων, το Νομοσχέδιο απαιτεί ειδική αδειοδότηση για κάθε αγρότη και παραγωγό, και πανάκριβες χημικές αναλύσεις που έχουν πολύ ψηλά -απαγορευτικά - κόστα. Προβλέπει για κατάσχεση της Κλωστικής Κάνναβης· καταστροφή του προϊόντος· και για πρόστιμα €1.000 την ημέρα για αδιευκρίνιστες μικρο-παραβιάσεις που μπορεί να είναι απλώς και η απώλεια ενός πιστοποιητικού, ή μη υποβολή μιας έγκαιρης ενημέρωσης ή αναφοράς προς το Υπουργείο. Το Νομοσχέδιο δεν διευκρινίζει καθόλου το ποιές "παραβιάσεις" μπορεί να οδηγήσουν σε τέτοιες τιμωρίες - ΟΛΕΣ όμως αφορούν αποκλειστικά την Κλωστική Κάνναβη, όχι την ψυχοδραστική Κάνναβη. Η ψυχοδραστική Κάνναβις είναι παράνομη και για αυτήν ήδη υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός καταδίωξης, συλλήψεων, Δικαστηρίων και φυλακίσεων.
 
Το Νομοσχέδο προβλέπει ακόμα και για παντελή απαγόρευση της καλλιέργειας με βάση μόνο την τυχόν "διαπίστωση" "...ότι η καλλιέργεια στη Δημοκρατία οποιασδήποτε ποικιλίας της βιομηχανικής κάνναβης, εγγεγραμμένης στον κοινό κατάλογο ποικιλιών, ενέχει κινδύνους για την διεξαγωγή παράνομων ενεργειών". Αυτή η απαγόρευση, σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, δεν απαιτεί καν τεκμήρια ή μαρτυρίες που να πιστοποιούν εγκληματικές πράξεις, ούτε καν τεκμήρια ή μαρτυρίες που να στοιχειοθετούν την εύλογη υποψία ότι πρόκειται να διεξαχθούν εγκληματικές πράξεις! Αρκείται μόνο στην "διαπίστωση", που δεν ορίζεται ούτε νομικά, ούτε εννοιολογικά. Θέτοντας αυτή την αόριστη λέξη σε μια παντοδύναμη θέση μες τις διατάξεις, ο Τρομονόμος προσδίδει μέσω της την δύναμη στον Υπουργό Γεωργίας να απαγορεύσει την καλλιέργεια σε όλη την Κύπρο. Και μάλιστα χωρίς γεωγραφικά ή χρονικά όρια. Επιπλέον, δεν καθορίζεται πουθενά κάποια διαδικασία μέσω της οποίας ο Υπουργός να είναι υπόλογος για αυτή την απόφαση σε κάποια εξουσία, ή υποχρεωμένος να στοιχειοθετήσει μια τέτοια "διαπίστωση" σε κανένα!
 
Με άλλα λόγια, κανένας απλός αγρότης δεν θα μπορέσει να επωμιστεί την καλλιέργεια της Κλωστικής /Βιομηχανικής Κάνναβης, ούτε και οποιοσδήποτε απλός μικρομεσαίος επιχειρηματίας την επεξεργασία ή εμπορία της, αν δεν έχουν μαζί τους ένα συνεργείο δικηγόρους και γραφειάδες για να τους προστατεύουν και να συγκρούονται συνέχεια με το Κράτος και τους γραφειοκράτες.
 
 
Ολόκληρο το κείμενο του Νομοσχεδίου και της Συνοπτικής Κριτικής που υποβάλαμε στο Υπουργείο
 
Όπως θα δείτε στα κείμενα μας, από το Νομοσχέδιο απουσιάζουν παντελώς οποιεσδήποτε αναφορές σε οικονομικές πηγές και πόρους από τους οποίους θα μπορούν να αντληθούν τα απαιτούμενα ποσά για τις Κρατικές δραστηριότητες που αφορούν την διαχείριση του κλάδου από τα Υπουργεία, τις χημικές εξετάσεις, κλπ. Απλώς τα φορτώνει όλα στον αγρότη και τον μικρο-επιχειρηματία. Ούτε και προσδιορίζει πόρους που να συμβάλλουν σε επενδύσεις για τις επιχειρήσεις Κλωστικής Κάνναβης. Η Κριτική που υποβάλαμε προσφέρει λύσεις για όλα αυτά.
 
Επίσης απουσίαζει οποιαδήποτε αναφορά σε υποχρεώσεις και καθήκοντα που θα έχουν οι διάφορες Κρατικές υπηρεσίες για την προστασία και προώθηση αυτού του κλάδου της εντόπιας παραγωγής. Στην Κριτική που υποβάλαμε, αρθρώνουμε με το νι και με το σίγμα πολλές διαδικασίες και διευθετήσεις που μπορεί να επωμιστεί ο Κρατικός μηχανισμός προς τούτο τον σκοπό.
 
Επιπλέον, στο Νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμμιά αναφορά για το πως θα γίνουν εκστρατείες αποδαιμονοποίησης της Κάνναβης έτσι ώστε ο αγρότης, ο παραγωγός, και ο απλός πολίτης να ξεφοβηθούν το φυτό και να μπορέσουν να αγκαλίασουν την καλλιέργεια και επεξεργασία του και να το εντάξουν ξανά μες την τοπική μας παραγωγή μετά από τόσες δεκαετίες απαγόρευσης και δαιμονοποίησης. Στην Κριτική μας θα βρείτε προτάσεις για το πως μπορούν να γίνουν όλα αυτά ώστε να αλλάξει κατεύθυνση η κοινωνία μας, και να γυρίσει από την καταδίκη και καταδίωξη της Κάνναβης σε μια νέα οικολογική και βιομηχανική σχέση μαζί της. Όλα βρίσκονται εδώ:
Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης
Συνοπτική Κριτική του Προσχεδίου για τον
Περί Παραγωγής και Εμπορίας της Βιομηχανικής Κάνναβης Νόμο του 2015
 
Οι σκέψεις και εισηγήσεις σας, ερωτήσεις, προτάσεις και διαφωνίες πολύ ευπρόσδεκτες!
 
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
εκ μέρους του Σωματείου
Φίλοι της Κάνναβης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου