Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Όλοι Υπέρ των Ασθενών της Κάνναβης πλην Διωκτών και ΑΚΕΛΑΜδαιμονίων *






Την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 διεξήχθη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής η συζήτηση για την τροποποίηση του Περί Ναρκωτικών και Φαρμάκων (Φαρμακευτική Κάνναβη) τροποποιητικού κανονισμού, με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας επιχείρησε να δώσει περισσότερες εξουσίες στον εκάστοτε Υπουργό Υγείας. Στόχος των τροποποιήσεων είναι να μπορεί ο Υπουργός να θέτει περισσότερους περιορισμούς στην συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης αναλόγως των «κοινωνικών συνθηκών» αλλά και να διασυνδέει την παροχή της με την "επιστημονική τεκμηρίωση των ωφελειών της φαρμακευτικής κάνναβης".

Υποστηρίζοντας την τροποίηση παρουσιάστηκαν στην Βουλή εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, της ΥΚΑΝ και της Αρχής ενάντια στις Εξαρτήσεις.

Εκπροσωπώντας το Σωματείο μας τοποθετήθηκα ως προσκεκλημένος μετά τις τοποθετήσεις των ανωτέρω λειτουργών στηλιτέυοντας την στάση του Υπουργείου και των Αρχών και εξηγώντας στους παρόντες βουλευτές ότι ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί προς όφελος κανενός ασθενή, ένα και πλέον χρόνο μετά την ψήφισή του από την Βουλή. Ανέδειξα ακόμη την υποκρισία των Αρχών ότι τάχα νοιάζονται για την «εκτροπή της παραγωγής προς την παρανομία» εξηγώντας ότι σήμερα όλη η παραγωγή και διανομή είναι στα χέρια της Μαφίας και ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται στον Υπόκοσμο για να λάβουν το φάρμακό τους πληρώνοντας δυσθεώρητα ποσά.


Στην συνέχεια τον λόγο πήραν η Γιούλα Πιτσιάλη εκπροσωπώντας την οργάνωση «Αγκαλιά Ελπίδας», για παιδια με εγκεφαλική και άλλες παραλύσεις και ο Δημήτρης Λαμπριανίδης εκπροσωπώντας την «Οργάνωση Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου».

Η Γιούλα Πιτσιάλη πιστοποίησε τα όσα ανέφερα εξηγώντας ότι γονείς παιδιών αναγκάζονται να ψάχνουν το φάρμακό των παιδιών τους παράνομα εφόσον το κράτος δεν το παρέχει και ο Δημήτρης Λαμπριανίδης έθεσε το ζήτημα ως ζήτημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη βάση του ότι πολλά φάρμακα που κυκλοφορούν νόμιμα έχουν φρικτές παρενέργειες αλλά δεν τίθεται θέμα απαγόρευσής για εκείνα.

Ακολούθως έλαβαν τον λόγο βουλευτές μέλη της Επιτροπής Υγείας, αλλά και βουλευτές με ενδιαφέρον για το θέμα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τοποθετήθηκε υπέρ του διαχωρισμού της παραγωγής από την προσφορά της κάνναβης στους ασθενείς, κατανοώντας ότι η παράλυση του παρόντος νόμου δίδει το άλλοθι στις αρχές ώστε να μην προσφέρουν το φάρμακο στους ασθενείς.

Σε παρεμβάσεις του προέδρου της επιτροπής βουλευτή του ΔΗΣΥ Κώστα Κωνσταντίνου με την ερώτηση «που έχει σκαλώσει ο νόμος» οι εκπρόσωποι του Υπουργείου απάντησαν ότι δεν γνώριζαν. Παρέπεμψαν δε την βουλή στην «Συντονιστική Επιτροπή» που έχει συσταθεί. Ο πρόεδρος της Επιτροπής κάκισε το γεγονός ότι δεν υπήρχαν μέλη της παρόντα την συνεδρία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ήταν ο μόνος που τοποθετήθηκε υπέρ των τροποποιήσεων δηλώνοντας ότι το κόμμα του είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους και υποστηρίζοντας τους περιορισμούς στην συνταγογράφηση αναφέροντας ότι «στην Τσεχία μόνον 7 ιατροί συνταγογραφούν κάνναβη», εκφράζοντας έτσι την διαχρονική εχθρότητα του ΑΚΕΛ προς την κάνναβη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από το 2011 πρόεδρος της Αρχής κατά των Εξαρτήσεων είναι ο Χρύσανθος Γεωργίου ο οποίος είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2010.

Στο επιχείρημα του κ.Γεωργίου απάντησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ότι «και στο Ισραήλ συνταγογραφούν 109...» εξηγώντας ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτή η σύγκριση και ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών στα οποία η κάνναβη τυχγχάνει ευρείας συνταγογράφησης.

Μετά την απάντηση του κ. Δίπλαρου ο Γιώργος Γεωργίου αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος ρώτησε τους εκπροσώπους πόσες κατ’ εξαίρεση άδειες έχει δώσει ο Υπουργός και δεν γνώριζαν να απαντήσουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου κατέθεσε την δική του προσωπική μαρτυρία ασθενούς με καρκίνο στα τελικά στάδια του οποίου το παιδί έψαχνε εναγωνίως φαρμακευτική κάνναβη για να απαλύνει τους πόνους του πατέρα του. Ο υιός του ασθενούς δήλωσε στον βουλευτή ότι υπήρχε έλλειψη στην κρατική προμήθεια και ότι θα έψαχνε στην μαύρη αγορά.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου έθεσε σημαντικά ερωτήματα στους εκπροσώπους του Υπουργείου για το πού έχει σκαλώσει ο νόμος και τι εμποδίζει την πρόσβαση αλλά και ποιός θα κρίνει την επιστημονική πρόοδο για τα θέματα κάνναβης στα οποία δεν έλαβε απάντηση.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία πολιτών Γιώργος Περδίκης κατέκρινε το λεκτικό της τροπολογίας το οποίο και δεν έχει Νομική Βάση και Ισχύ, ρωτώντας τον πρόεδρο που είναι νομικός «ποιός θα κρίνει τις κοινωνικές συνθήκες;», τονίζοντας ότι η ορολογία δεν είναι νομική. Ο πρόεδρος της Επιτροπής συμφώνησε ότι η ορολογία «χρειάζεται επαναδιατύπωση». 

Ο κ. Περδίκης έθεσε ακόμη το ερωτημα προς τους εκπροσώπους του υπουργείου εάν οι περιορισμοί που θέλουν να επιβάλουν στην κάνναβη ισχύουν για την Μορφίνη και τα Οποιοειδή. Ο εκπρόσωπος της ΥΚΑΝ απάντησε «Ναι» και ο Γιώργος Περδίκης επαναδιατύπωσε την ερώτησή του ρωτώντας εάν «η Μορφίνη υπόκειται περιορισμούς στην συνταγογράφησή της». Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας απάντησε ευθαρσώς «Όχι». Εδώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ο οποίος και δεν έλαβε επισήμως τον λόγο για να μιλήσει είπε αρκετά δυνάτα ότι «η συνταγογράφηση είναι θέμα του ιατρού».

Η θέση του ΕΛΑΜ δεν εκφράστηκε καθώς ο βουλευτής του και αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Χρίστος Χρίστου, αποχώρησε πριν από την συζήτηση.

Στην δευτερολογία του εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας παραδέχθηκε επισήμως ότι η «δαιμονοποίηση της κάνναβης η οποία έγινε τον προηγούμενο αιώνα είναι μνημείο αντιεπιστημονικής σκέψης και πρακτικής»!

***

Καθίσταται σαφές ότι μέσα στο Κράτος και πέριξ του κυριαρχούν δυνάμεις οι οποίες ΔΕΝ επιθυμούν οι ασθενείς να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην Φαρμακευτική Κάνναβη. Αυτές οι Δυνάμεις περιλαμβάνουν στελέχη του Υπουργείου Υγείας, της ΥΚΑΝ και της Αρχής κατά των Εξαρτήσεων. Περιλαμβάνουν ακόμη τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ τα οποία έχουν διαχρονικά εκφραστεί ενάντια στην νομοθεσία που διέπει την Φαρμακευτική Κάνναβη. Η οπισθοδρομική αυτή Συμμαχία Αρχών και Κομμάτων καταδικάζει τους ασθενείς να συνεχίζουν να υποφέρουν και παραβιάζει κάθε έννοια Ηθικής, παραβιάζοντας επίσης τις Διεθνείς Συμβάσεις τις οποίες έχει επικυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εναπόκειται στους υπόλοιπους Βουλευτές αλλά και στα Έντιμα Πρόσωπα εντός των Αρχών Υγείας του κράτους μας να προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις, ώστε η πρόσβαση των ασθενών στην Φαρμακευτική Κάνναβη να γίνεται έξω από τα προσκόμματα και τα προσχήματα Εξουσιαστών που έχουν καταστεί ουραγοί των Παγκόσμιων Εξελίξεων.

Είναι επίσης ευθύνη όλων των «Φίλων της Κάνναβης» να τιμωρήσουν στις επόμενες εκλογές τα κόμματα και τους βουλευτές που στερούν την κάνναβη από τους ασθενείς, αρνούμενοι να ψηφίσουν αυτά τα κόμματα και αυτούς τους υποψηφίους. Είναι ευθύνη μας να στηρίξουμε τους σχηματισμούς και τις/τους υποψηφίους που θα αποδείξουν μέσα από την στάση και τις πράξεις τους την ειλικρίνεια στις προθέσεις τους, για υποστήριξη του δικαιώματος των ασθενών της κάνναβης στην πρόσβαση στο θεραπευτικό τους μέσο.



Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com
Μέλος του Σωματείου «Φίλοι της Κάνναβης»
~~~~~~~~~~~~~


Σημείωση:
------------


* Το λογοπάιγνιο αναφέρεται στην επιγραφή «Αλέξανδρος Φιλίππου καί οι Έλληνες πλήν Λακεδαιμονίων...» που στάληκε στην Αθήνα μαζί με 300 Περσικές ασπίδες μετά την νίκη στον Γρανικό ποταμό.

4 σχόλια:

  1. Το ΕΛΑΜΑΚΕΛ είναι εδώ!
    Ζεί!
    Δυνατό και ισχυρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστουμε!!!!Να στε παντα καλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ανθρωποι συνηθως κατηγορουν αλλους ανθρωπους οτι εχουν τασεις φυγεις,αλλα τελικα αυτοι που κατηγορουν πνιγονται οι ιδιοι στη δικη τους μαυρη θαλασσα. Ο Θεος δεν ειναι τιμωρος αλλα ξερει παντα μα παντα Δοξαζω το ονομα του Πλαστη μου να δικαιωνει γιατι συχενεται τις «γελοιοτητες που ακουει βλεπει» μεταμφιεζμενες προς τον απλο βιοπαλεστη με ωραια «ενδυματα» για να κυριαρχουν οι γριζοι λυκοι! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΣΥΧΕΝΟΜΑΙ ΤΗ ΚΥΠΡΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΑΣ μακαρι συντομα να ΠΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΑΣ!!!! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΙΣΧΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΛΕΗΣΕΙ!!!!!!ΑΗΔΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κοσμος της Κυπρου ειναι αγιασμενος εσεις οι Λυκοι συντομα ενα πατε που κιαμε που ηρτατε αν δεν μετανοησετε σας το εγκιουμε με ΟΥΛΟ ΜΟΥ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΩΘΚΙΑ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΟΥΤΕ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΟΥΤΕ ΦΥΛΑΚΗ ,ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ.. καμετε οτι καμετε φατε κι αλλο μίσος ταηστε κι αλλοι συχιση το κοσμο γιατι εφτασε η ωρα σας λυκοι «μου» να προσκηνισεται κανονικα μεσα στην Εκκλησια της Κυπρου μας γονατιστοι σιωπηλοι με κλαματα και μπορει Ο Θεος να σας γλητωσει ευχομαι και προσευχομαι για σας !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή